Wikken en wegen

Soms is het gewoon lastig om te bepalen waar je goed aan doet. Het kan voorkomen dat iets beter is voor het milieu, maar dan juist weer slechter voor

Soms is het gewoon lastig om te bepalen waar je goed aan doet. Het kan voorkomen dat iets beter is voor het milieu, maar dan juist weer slechter voor het klimaat. In sommige gevallen is het voor beide slecht en dat maakt de beslissing om het niet te doen wat makkelijker.

Naar de winkel of online?

Neem bijvoorbeeld het online shoppen of gaan winkelen in de stad. De auto pakken om naar de stad te gaan is slecht voor het milieu. Online bestellen klinkt dan beter, maar ook die pakketjes moeten bezorgd worden en wat dacht je van de verpakking? Dat betekent weer extra afvalverwerking. En als we het retour moeten sturen omdat het product niet bevalt, komt er weer een extra transport bij.

Wol of katoen?

Een ander voorbeeld is een wollen trui kopen. Een natuurlijk en lekker warm product. Klinkt prima toch? Realiseer je wel dat de meeste kledingstukken uit Azië komen en dat moet hiernaartoe vervoerd worden. Schapen eten ook behoorlijk wat en ook zij stoten gassen uit. Wol gaat wel lekker lang mee – dat is dan ook wel weer duurzaam. Een katoenen trui heeft ook zijn nadelen, in de katoenteelt zijn ze namelijk niet zo zuinig met bestrijdingsmiddelen. Het beste is misschien een kledingstuk van bio katoen kopen.

Internet of tv?

Tot slot een ander voorbeeld: lekker bingen op de bank. Je zou zeggen dat dit geen kwaad kan. Vergeet niet dat je tv aan staat en stroom verbruikt en zeker een oudere tv verbruikt ook aardig wat stroom. En dan zijn er nog de servers van de streamingbedrijven die enorm veel energie verbruiken. Maar oké, we hoeven nog niet gelijk alles te laten om goed bezig te zijn voor het milieu. Maar hou er gewoon rekening mee en doe het met mate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *