Het terugdringen van de CO2-uitstoot in het bedrijfsleven

Ook in Nederland wordt van ons verwacht dat we de uitstoot van het broeikasgas CO2 voor het jaar 2030 terugdringen. De overheid heeft met maatschappelijke organisaties en bedrijven bepaalde afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn opgenomen in het Klimaatakkoord.

Het MKB

Zelfs voor de kleinere bedrijven en instellingen is het mogelijk om een steentje bij te dragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Zo kan bijvoorbeeld de bedrijfsvoering worden aangepast en kan er worden gekozen voor een duurzame mobiliteit van de eigenaar en de medewerkers van het bedrijf. Ook het bedrijfspand kan op een duurzame manier worden aangepast. In een aantal gevallen kan men voor dit soort aanpassingen een beroep doen op de financiële steun van de overheid. Sommige aanpassingen vallen hier echter niet onder, maar kunnen desondanks heel waardevol voor het bedrijf zijn.

Bedrijfssteun en/of een bedrijfslening

Het is ook mogelijk dat bepaalde aanpassingen wel onder de overheidssteun vallen, maar dat de aanschaf van het materiaal niet gedekt wordt. In een dergelijke situatie kan een bedrijfslening uitkomst bieden. Als de gewenste aanpassingen ervoor zorgen dat het bedrijf door kan blijven groeien of dat de CO2-uitstoot verminderd kan worden is dit zeker het overwegen waard. Een bedrijfslening van Qeld is dan bijvoorbeeld een mogelijkheid. Hier kun je een financiering krijgen voor bijvoorbeeld nieuwe apparatuur, hybride leaseauto’s of andere investeringen. Bij Qeld is overigens geen sprake van verborgen kosten, opstartkosten of een vaste looptijd.

Energie besparen

Maar ook eenvoudige zaken spelen een grote rol bij het verminderen van de CO2-uitstoot. Vaak heb je als bedrijf van bepaalde aanpassingen zelf ook nog eens profijt. Denk bijvoorbeeld aan het energiezuinig maken van het bedrijfspand. Lagere energiekosten zijn natuurlijk altijd welkom. Je kunt daarbij voor alternatieven kiezen als het gaat om de energievoorziening of je vervangt de grijze stroom door groene stroom. Vanaf 2023 moet een kantoor dat een groter oppervlak heeft dan 100 vierkante meter minimaal energie label C hebben. Bedenk dat veel van dit soort investeringen zichzelf uiteindelijk terugverdienen.

Duurzame bedrijfsvoering

Ook duurzaam inkopen kan een optie zijn. Daarbij is het belangrijk dat je bij de inkoop let op de milieuaspecten. Als het gaat om het productieproces kun je als bedrijf misschien milieubewuster en duurzamer omgaan met de grondstoffen. Of kies voor gerecyclede grondstoffen. Ook kun je ervoor kiezen om minder plastic te gebruiken. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van alternatieve verpakkingsmaterialen. En moedig je personeel aan om met het openbaar vervoer te reizen en vergeet niet om zelf het goede voorbeeld te geven.

Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen

Om duurzaam te kunnen ondernemen moeten kleine en grote maatregelen worden getroffen. Sommige van deze maatregelen kunnen ook financiële voordelen voor het bedrijf opleveren. Het is dus zeker de moeite waard om bepaalde opties te overwegen, zowel voor het klimaat als voor het bedrijf zelf. Bedrijven die duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben in de toekomst zeker een streepje voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *