Klimaatverandering, wat laat het ons zien? Het is in ieder geval wereldwijd 1 graad warmer geworden in de afgelopen 130 jaar. De zeespiegel is met 20 cm gestegen in de 20ste eeuw en in Nederland is de wilde dierenpopulatie sinds 1990 gehalveerd. Dat is best iets om over na te denken. Als we niets doen aan de opwarming van de aarde ten gevolge van de klimaatverandering zou dat nog weleens rigoureuzere gevolgen kunnen hebben.
Gevolgen voor mens en dier
De laatste jaren worden er steeds meer onheilspellende warmterecords gebroken. De verwachting is dat zoals het er nu aan toe gaat er misschien wel een wereldwijde opwarming van 3,2 graden Celsius komt. Als de opwarming van de aarde inderdaad in een dergelijke hoeveelheid toeneemt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor mens én dier.
Gevolgen op alle vlakken
<p>Klimaatverandering is onder andere een gevolg van de toenemende hoeveelheid aan broeikasgassen in de atmosfeer. Als we dit niet tegengaan, kan het gebeuren dat door de klimaatverandering 280 miljoen mensen te maken krijgen met een zeespiegel die tot gevaarlijke hoogtes stijgt. Daarentegen zullen er ook volkeren te maken krijgen met extreme droogte. Ook het weer gaat dan steeds extremere vormen aannemen, er komen bijvoorbeeld meer overstromingen en andere natuurrampen. Als het klimaat zo snel verandert, hebben de dieren en planten niet genoeg tijd om zich aan te passen aan de veranderende levensomstandigheden. Dat heeft weer invloed op de voedselketen, ook voor de mens. Uiteindelijk beïnvloedt dit ook de economie, dus de gevolgen zijn op alle vlakken groot.