Fiscale voordelen bij elektrisch rijden

Elektrische auto´s zijn tegenwoordig steeds populairder. Steeds meer mensen en bedrijven raken ervan overtuigd dat zij daadwerkelijk een steentje willen bijdragen aan een beter milieu. Elektrisch rijden is hier een onderdeel van. Door elektrisch te rijden, stoot je geen CO2 en fijnstof meer uit en rijdt je 100% schoon. Vooral nu elektrische auto´s een steeds grotere actieradius hebben, wordt de aanschaf van een elektrische aut osteeds interessanter.

Ook de overheid wil mensen en bedrijven overhalen om elektrisch te rijden. Dit doen zij door elektrisch rijden fiscaal aantrekkelijk te maken. Duurzaam en milieuvriendelijk rijden hoef je dus niet enkel uit het oogpunt van een beter milieu te doen, maar ook omdat het enkele fiscale voordelen oplevert.

Hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto?

Benzine- en dieselauto´s zijn aantoonbaar vervuilend. Ook al heb je aan een conventionele bedrijfsauto de nodige aanpassingen door https://www.worksystem.be/ laten uitvoeren, de auto blijft in hoge mate CO2 en fijnstof uitstoten. Betreffende de uitstoot zijn elektrische auto´s 100% schoon. Om de milieuvriendelijkheid van elektrische auto´s werkelijk na te gaan, moet je kijken naar de totale levensduur van de auto. Dus vanaf de productie tot einde levensduur. Als je de elektrische auto als bedrijfsauto gebruikt, dan kun je via https://www.worksystem.be/ aanpassingen laten doen aan de wageninrichting voor een efficiënter gebruik. Maar dit maakt een elektrische auto niet direct duurzamer. Het productieproces van de auto en met name ook de productie van accu´s is niet duurzaam. Vergelijk je conventionele auto´s en elektrische auto´s over de totale levensduur, dan is de CO2 uitstoot van een elektrische auto 60% lager. Zeker de moeite waard dus om elektrische rijden te overwegen.

Van welke fiscale voordelen profiteer je met een elektrische auto?

De Nederlandse overheid wil particulieren en bedrijven stimuleren om een elektrische auto aan te schaffen. Hiermee lukt het de overheid namelijk om de strenge klimaatdoelstellingen te behalen. Hiervoor worden fiscale voordelen gebruikt. Van welke voordelen profiteer je als je kiest voor een elektrische auto?

Vrijstelling van BPM

BPM (Belasting voor Personenauto´s en Motorrijwielen) is een belasting die je betaalt bij aanschaf of bij het importeren van een nieuwe auto. Hoe hoog de BPM wordt, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Het BPM bedrag wordt berekend over de uitstoot in gram per kilometer of over de catalogusprijs. Aangezien de CO2-uitstoot van elektrische auto´s 100% is, zijn deze auto´s vrijgesteld van BPM.

Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting

Iedere eigenaar van een voertuig betaalt motorrijtuigenbelasting. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt van diverse factoren af, zoals de soort auto en de woonlocatie van de eigenaar. In bepaalde gevallen wordt er op personenauto´s en bedrijfsauto´s een fijnstoftoeslag berekend. Ook al laat je bij https://www.worksystem.be/ aanpassingen aan de wageninterieur doen. Hiermee kun je de motorrijtuigenbelasting niet verlagen. Enkel volledig elektrische auto´s betalen tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting.

Verlaagde bijtelling

Gebruik je de auto zakelijk? Dan betaal je doorgaans een bijtelling op basis van gereden privékilometers. Rijdt je zakelijk een benzine- of dieselauto? Dan is de bijtelling 22%. De bijtelling voor een zakelijke elektrische auto is momenteel 16%. Dit is de afgelopen jaren wel stapsgewijs omhoog gegaan, maar is nog steeds een voordeel.

Milieu-investeringsaftrek

Bedrijven mogen gebruikmaken van de MIA (Milieu-investeringsaftrek). Op investeringen in duurzame producten en/of bedrijfsmiddelen, mogen bedrijven een percentage van de investering aftrekken van de fiscale winst. Hierdoor wordt de te betalen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting lager. Hierdoor houd je geld over om bij https://www.worksystem.be/ de bedrijfsauto aan te passen naar jouw wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *