Ecologisch verantwoord textiel: vier bewuste keuzes

Steeds meer Nederlanders kiezen voor de ‘groene’ alternatieven in zo’n beetje elke productcategorie. Ook voor textiel zijn er keuzes die onze impact op het milieu en het klimaat verminderen. De volgende vier textielvezels worden met minder pesticiden verbouwd en zijn afkomstig uit duurzame teelt.

1. Badtextiel uit houtpulp – milieuvriendelijke restverwerking

De bouw gebruikt jaarlijks miljoenen tonnen hout dat voor een groot deel gelukkig duurzaam geteeld en opnieuw aangeplant wordt. Ook wordt er slim gebruik gemaakt van de reststoffen van de zagerijen: houtvezels en zaagsel. Door dit ‘afval’ tot meubel-, vloer- en wandplaten te persen hoeven er namelijk veel minder bomen gekapt te worden.

Bovendien is houtpulp een bruikbare grondstof voor badtextiel door zijn bijzonder goede vochtopname. De houtvezel wordt gesponnen tot viscose, een heerlijk zachte stof die je huid binnen een oogwenk droog krijgt. Als je washandjes, handdoeken en badmatten zoekt, kies dan voor producten van milieuvriendelijk viscose.

2. Handdoeken van biokatoen

Biologisch katoen is katoen dat zonder bestrijdingsmiddelen wordt geteeld. De katoenplant is erg gevoelig voor aantasting door insecten en ander ongedierte, daarom wordt voor industrieel verbouwd katoen vaak wel zes keer meer pesticide gebruikt dan voor een gemiddeld ander gewas.

De overtollige pesticiden van de katoenteelt belanden in het grondwater en oppervlaktewater en doden daar de natuurlijke insectenpopulatie, waardoor vogels en zoogdieren geen voedsel meer hebben. Bovendien putten de meeste vormen van katoenteelt de bodem uit.

Biokatoen wordt volledig zonder pesticiden verbouwd. De plaaginsecten worden bestreden door biologische extracten die snel desintegreren en zich niet opbouwen in de voedselketen. Ook wordt biokatoen verbouwd door wisselteelt te gebruiken, waardoor de bodem zich kan herstellen. Kies dus voor biokatoen wanneer je nieuwe handdoeken, beddengoed of kleding koopt.

3. Hennep: een slijtvaste, ecologische vezel voor truien

Je hoeft geen hippie te zijn om de vele voordelen van hennep te kennen. Dit gewas wordt in Europa al sinds de IJstijd verbouwd om zijn oersterke, veelzijdige vezels, die tot touw, zeil en vloerkleden worden verwerkt.

Nieuwer is het gebruik van hennep voor truien en voor andere kleding, die verrassend soepel is en toch erg bestand tegen schade. Omdat hennep ontzettend snel groeit en door weinig ziekten of plagen wordt aangetast, kan de hennepteelt zonder bestrijdingsmiddelen plaatsvinden. Deze plant heeft zijn groene imago dus helemaal terecht verkregen.

4. Oerzachte zomerkleding van bamboe – zonder gif

Bamboe, het keiharde reuzengras uit Azië, als grondstof voor kleding? Jawel, want met moderne bewerkingsmethode kunnen de sterke vezels van bamboe aan het gewas onttrokken worden. En dan heeft de industrie opeens een verrassend veelzijdige grondstof in handen.

Bamboevezels zijn niet alleen geschikt als voedseltoevoeging en als een uitstekend te vormen biologisch alternatief voor plastic. De vezels kunnen, net als houtvezels, tot rayon of kunstzijde worden gesponnen. Deze stof is bijzonder zacht en ademend, dus erg geschikt voor in de zomer. De enorme groeisnelheid van bamboe betekent bovendien dat pesticiden overbodig blijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *