Zelf maken of bestellen

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig met het milieu. Niet alleen als het gaat om milieubewuste producten kopen, maar ook in de keuken. Om duurzamer te koken kun je bepaalde tips opvolgen die flink wat energie besparen. Bijvoorbeeld door de deksel zo veel mogelijk op de pan te houden, of door een kleinere pan te nemen. Er zijn zelfs speciale duurzame recepten die het milieu sparen.

Koken kost tijd en energie

Soms is het verstandiger om iets kant en klaar te kopen in plaats van het zelf te maken. Neem bijvoorbeeld een taart maken. Natuurlijk is dat leuk om te doen, maar het kost ook veel energie. En je moet er ook de tijd voor hebben. Meestal moet een zelfgemaakte taart in de oven. Zeker als je nog een gasoven hebt, is dit niet echt milieubewust. Een elektrische oven is dan beter.

Bestel een taart

Maar waarom zou je niet een taart bestellen voor een speciale gelegenheid? Vaak kunnen dit soort taartenspecialisten hier een heus kunstwerk van maken. Meestal kun je kiezen uit speciale verjaardagstaarten, themataarten of fototaarten. Zowel voor particulieren als voor bedrijven is dit een uitstekende optie. De taarten worden gemaakt in ambachtelijke bakkerijen, dus meestal gaat niet alleen voor jouw taart de oven aan. Deze professionele apparatuur kan over het algemeen meer taarten tegelijk afbakken, dus dat is toch weer duurzamer. Daarbij kun je ook taarten kiezen die helemaal passen bij jouw smaak, zelfs bij de vulling van de taart heb je een keuze. Of een compleet gepersonaliseerde taart. Je kunt de taart online bestellen en hij kan naar vele adressen in Nederland verstuurd worden.

Zelf duurzaam aan de slag

Ga je toch liever zelf aan de slag of wil je ook nog andere gerechten maken voor een feestje of een etentje? Kies dan voor duurzaam koken. Gebruik bijvoorbeeld nooit te veel water als je iets kookt en kies bij voorkeur een elektrische bron. De magnetron of stoomoven is ook prima. De frituurpan daarentegen verbruikt weer veel energie. Zet het vuur laag als je op gas kookt. Je doet er dan wel wat langer over, maar toch bespaar je dan meer energie.

Optimaal genieten van de taart

Door duurzaam te koken bespaar je niet alleen op de energiekosten, maar je bent ook goed bezig voor het milieu. Minder energie betekent namelijk ook minder schadelijke uitstoot zoals de broeikasgassen. Een goed voorbeeld is het elektrisch koken met de deksel op de pan. Er gaat dan per jaar ongeveer 335 kWh minder aan energie verloren. Dat is bijna net zoveel als dat je vaatwasser of koelkast het hele jaar verbruikt. Doe ook milieubewust je boodschappen. Voorkom voedselverspilling en recycle je afval. Als je op deze manier een steentje bijdraagt aan het milieu, kun je extra verdiend genieten van zo’n lekkere taart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *