6 maatregelen om het milieu te sparen

We weten allemaal dat het inmiddels 5 voor 12 is voor ons milieu. Of we gaan nu het roer omgooien, of onze toekomstige generaties moeten leven op een vervuilde en verarmde planeet. Elke maatregel die jouw belasting op het milieu kan verminderen is dus welkom. Heb je deze 6 maatregelen al overwogen?

1. Gebruik een deelauto

Het produceren van nieuwe voertuigen kost ongelofelijk veel grondstoffen en energie. Overweeg je om een auto te kopen maar weet je nu al dat je het ding maar eens in de zoveel tijd gaat gebruiken? Abonneer je dan op een voordelige Car Sharing service, waardoor je alleen een auto gebruikt als je die nodig hebt. Of probeer samen met bekenden een deelauto te kopen.

2. Schaf refurbished elektronica aan

Elk jaar worden er miljarden kilo’s elektronica weggegooid. Deze zogenaamde e-waste bestaat vaak uit prima apparaten die vervangen worden door de allernieuwste modellen. Zonde en slecht voor het milieu. Elektronica bevat namelijk giftige verbindingen, zware metalen en leveren bij verbranding CO2 dat vervolgens in de atmosfeer terechtkomt. Bedrijven zoals mResell verkopen refurbished laptops, tablets en computers die uitstekend functioneren, goedkoper zijn dan nieuwe apparatuur én bovenal het milieu sparen.

3. Verkoop je droger

Als er één apparaat is dat niet zuinig met elektriciteit omgaat is het wel de wasdroger. Natuurlijk is het fijn om je kleding automatisch te laten drogen – maar eigenlijk doet een droger niets wat een waslijn in het zonnetje niet kan. Door je droger weg te doen bespaar je energie én verminder je jouw ecologische voetafdruk.

4. Neem je eigen tas mee naar de winkel

Plastic tassen zijn één van de meest voorkomende soorten afval. Ze zijn vaak niet biologisch afbreekbaar en kunnen dieren die erin verstrikt raken of ze inslikken doden. Dus hoe minder overbodig verpakkingsmateriaal dat geproduceerd wordt, hoe beter! Neem dus je eigen stevige, herbruikbare tassen mee naar de winkel en doe daar je boodschappen in. De overtreffende trap van deze maatregel is boodschappen doen bij één van de verpakkingsvrije winkels die in steeds meer steden geopend worden.

5. Koop milieuvriendelijke schoonmaakartikelen

Dit is iets waar ook milieu-minded mensen niet altijd bij stilstaan. De schoonmaakmiddelen die je oma gebruikte, en jij misschien dus ook, bevatten giftige chemicaliën die het waterleven en insecten doden. Kijk in de supermarkt of reform store naar alternatieven die even goed werken, maar alleen natuurlijke en afbreekbare stoffen bevatten. Zo spaar je de biodiversiteit én krijg je op duurzame wijze een schoon huis.

6. Investeer in milieuvriendelijke technologieën

Nu de rente op spaargeld tot het nulpunt gedaald is kiezen steeds meer mensen ervoor om een deel van hun gespaarde geld te beleggen. Investeer jij al, of laat je jouw bank dat voor je doen? Zorg dan dat je aandelen krijgt in bedrijven die duurzame en innovatieve maatregelen nemen en zo het klimaat en het milieu verbeteren. Zo werk je, zonder er iets voor te doen, mee aan een groenere wereld!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *